Konferencija mreže Culture Action Europe ‘Beyond the Obvious – Belonging & Becoming: Culture, Heritage and our Future’

Voditeljica CULPOL projekta Aleksandra Uzelac sudjelovala je na ovogodišnjoj konferenciji mreže Culture Action Europe ‘Beyond the Obvious –  Belonging & Becoming: Culture, Heritage and our Future’ koja je održana od 15. do 17. studenog 2017. godine u Rimu. Sagledavajući kulturu kao kohezivnu silu, konferencija je razmatrala procese društvene kohezije, procese postajanja građaninom i ostvarenja građanskih potencijala.

Ovogodišnja konferencija okupila je istraživače/ice, kulturne djelatnike/ice, predstavnike/ice civilnog društva, donosioce odluka u kulturi, te kulturne leadere iz Europe i svijeta koji su podijelili svoje vizije o budućnosti Europe. Konferencija je kroz bogat program različitih panel sesija na temu Belonging & Becoming pokušala odgovoriti na sljedeća pitanja:

“Kako možemo, kao umjetnici i kulturni djelatnici, angažirani građani i donosioci odluka, racionalisti i vizionari, razviti inkluzivno pripadanje?

Kako aktivna participacija građana u kulturnim procesima utječe na socijalnu koheziju?

Kako je moguće na svim razinama – lokalnoj, nacionalnoj i europskoj – stvoriti razumijevanje pripadnosti temeljene na različitosti i uključivosti?”

Ususret Europskoj godini kulturne baštine 2018., konferencija je u fokus stavila dva ključna pitanja: naslijeđe i socijalnu inovaciju, te obrazovanje. Pored ovih dviju glavnih tema, otvoren je prostor za diskusiju o brojnim drugim pitanjima kao što su: sudionički procesi u javnom i privatnom sektoru, budućnost održivih gradova, pitanje razvoja publike itd. U okviru zasebnog programa Lungomare Mediterraneo, predstavnice Rijeke 2020 i CULPOL vanjske suradnice – Emina Višnić i Irena Kregar Šegota predstavile su Riječki program Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, te se razgovaralo o mogućnostima suradnje s EPK gradovima La Vallettom (EPK 2018) i Materom (EPK 2019).

Sastanak na vrhu europskih čelnika u Göteborgu 17. studenoga 2017. na kojem se raspravljalo o budućnosti obrazovanja i kulture, kao i donešeno priopćenje Europske komisije ‘Jačanje europskog identiteta kroz obrazovanje i kulturu’ podudaralo se s datumom konferencijom, te otvorilo aktivnu diskusiju s prisutnim političkim dionicima i kulturnim akterima.

Fotografije i video zapisi s konferencije Beyond the Obvious.

Izvještaj Beyond the Obvious (BtO) bit će uskoro dostupan na: https://www.cae-bto.org/

Comments

comments