Objavljen CULPOL konferencijski izvještaj

Međunarodna konferencija ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi’ u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) održana je u Zagrebu, od 17. do 19. svibnja 2017. godine. Konferencija je okupila znanstvenu zajednicu, istraživače/ice, kulturne djelatnike/ice, predstavnike/ice civilnog društva, donosioce odluka u kulturi, te studente/ice i mlade kulturne profesionalce iz Hrvatske i Europe.

Kao uvod u glavni program konferencije (18. – 19. svibnja), održana su dva pred-konferencijska događanja u suradnji s IRMO partnerima. Radionica ‘Hrvatski CAE hub: razmišljanja o europskoj budućnosti’ organizirana je u suradnji s mrežom Culture Action Europe u sklopu projekta ‘EUROPE OF CULTURE: zajedničko stvaranje kulturnog scenarija’. Nadalje, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti organizirano je uvodno pred-konferencijsko predavanje gđe Corine Suteu, kulturne istraživačice / konzultantice, direktorice FilmETC-a i bivše Ministrice kulture Rumunjske.

Konferencija se fokusirala na sljedeće teme:

  • Kriza u EU i kulturne politike – kako postići održivi kulturni razvoj?
  • Strategije i tendencije lokalnog kulturnog razvoja u Europi: uloga i utjecaj projekta Europske prijestolnice kulture
  • Kakva komparativna istraživanja kulturne politike u Europi su nam potrebna?
  • Nacionalne kulturne politike u potrebi za vizijom, inovacijama i novim modelima upravljanja.

‘’Kultura nije samo veliki i važan sektor gospodarstva, ona je “socijalni softver” koji je neophodan za upravljanje složenostima suvremenih regionalnih društava i ekonomija u svim njegovim mnogostrukim implikacijama’’, rekao je profesor Pier Luigi Sacco sa Sveučilišta IULM u Milanu tijekom uvodnog predavanja na temu “Kako učiniti kulturnu politiku bitnom u agendi Europske unije: ključne teme i perspektive’’. Zanimljivim predavanjem o promjenama kroz koje kultura prolazi, od antike preko novije povijesti do 21. stoljeća, koje profesor Sacco naziva Culture 1.0, Culture 2.0 i Culture 3.0, započeo je glavni program konferencije, te je potaknuta živahna rasprava. Tijekom konferencije govornici i sudionici su raspravljali o različitim izazovima koji predstoje kulturnim politikama kako na nacionalnoj tako i na razini Europske unije, o budućnosti Europe i ulozi kulture u njoj, o postizanju održivog kulturnog razvoja itd.

Raspravljajući o prošlim iskustvima i budućim izazovima, konferencija se nastojala usredotočiti na relevatna pitanja koja današnja kulturna politika mora rješavati kako bi se postigao održivi kulturni razvoj.  Međunarodna konferencija ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi’ okupila je 110 sudionika različitih profila – istraživača/ica, kulturnih djelatnika/ica, predstavnika/ica civilnog društva i donosioca odluka u kulturi iz Hrvatske i 16 Europskih zemalja. Ovakva raznolikost pridonijela je širini diskursa i rasprava koje je potaknula konferencija. Konferencija se dotakla ključnih aspekata promjenjivog kulturnog i medijskog krajolika današnjice te istaknula potrebu za novim pristupima kulturnog razvoja i kulturne politike koji će uzimati u obzir nove koncepte kao što su model Culture 3.0, algoritamska kultura, participativno kulturno upravljanje, te kulturu i moć. Rasprave i doprinosi sudionika koji su dolazili iz područja kulture (umjetnici/ice, kulturni djelatnici/ice, istraživači/ice, izvršni menadžeri/ice i politički donositelji odluka) pokazali su ne samo svijest, nego i želju za (re)oblikovanjem kulturne politike koja bi mogla odgovoriti na buduće izazove.

CULPOL Konferencijski izvještaj (na engleskom jeziku), lista sudionika, te osvrti sudionika na konferenciju (engleski i hrvatski) dostupni su na CULPOL mrežnoj stranici.

Ostali konferencijski materijali:

Programme-Culpol-conference-2017

CULPOL-Conference-Reader-2017-

Za više informacija o projektu i planiranim događanjima pratite mrežnu stranicu projekta culpol.irmo.hr ili nam se obratite na e-mail: culpol@irmo.hr

Comments

comments