Objavljen finalni program konferencije i konferencijska knjižica

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da su finalni program konferencije kao i konferencijska knjižica za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi’ dostupni na našim mrežnim stranicama. Glavni konferencijski program odvijati će se 18.-19.svibnja 2017.godine u Kući Europe, dok će pred-konferencijska događanja biti održana 17.svibnja na Institutu za razvoj i međunarodne odnose i na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Iz bogatog programa izdvojili bismo: prvo plenarno izlaganje ‘Europska unija i kulturna politika: problemi i izazovi’ koje će održati prof. Pier Luigi Sacco, sa Sveučilišta IULM u Milanu (Università di Lingue e Comunicazione), dok će drugo plenarno izlaganje pod naslovom ‘Hrvatska kulturna politika: dometi strategijskih dokumenata i pogled u budućnost’ zajednički održati prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru i dr. sc. Biserka Cvjetičanin, IRMO. Na konferenciji će također unutar radne sesije ‘Nacionalne kulturne politike u potrazi za vizijom, inovacijama i novim modelima upravljanja’ sudjelovati i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture RH; prof. mr. Janko Ljumović, Ministar kulture Crne Gore te gđa Corina Şuteu, savjetnica za kulturu i direktorica FilmETC te bivša ministrica kulture Rumunjske.

Konferencija će se odvijati kroz još tri radne sesije koje će se fokusirati na sljedeće teme:

-Kriza u EU i kulturne politike – kako postići održivi kulturni razvoj?

-Strategije i tendencije lokalnog kulturnog razvoja u Europi: uloga i utjecaj projekta Europske prijestolnice kulture

-Kakva komparativna istraživanja kulturne politike u Europi su nam potrebna?

U sklopu navedenih radnih sesija sudjelovat će niz domaćih i svjetskih stručnjaka među kojima su: dr. sc. Marcin Poprawski sa Sveučilišta Adam Mickiewicz u Poznanu; gđa Catherine Cullen, UCLG; dr. sc. Ole Marius Hylland, Istraživački institut Telemark; g. Teodor Celakoski, Pravo na grad; g. Robert Manchin, predsjednik mreže Culture Action Europe; g. Chris Torch, Intercult; gđa Emina Višnić, Rijeka 2020; dr. sc. Herman Bashiron Mendolicchio, Valletta2018, Sveučilište u Barceloni; dr. sc. Bjarki Valtysson, Sveučilište u Kopenhagenu; g. Davor Mišković, Drugo More; dr. sc. Nada Švob-Đokić, IRMO; dr. sc. Tsveta Andreeva, Europska kulturna fondacija (ECF); te prof. dr. sc. Kate Oakley, Sveučilište u Leedsu.

Kao uvod u glavni program konferencije, u srijedu, 17. svibnja 2017. godine održat će se dva pred-konferencijska događanja u suradnji s partnerskim organizacijama. U suradnji s mrežom Culture Action Europe IRMO organizira radionicu „Hrvatski CAE hub: razmišljanja o europskoj budućnosti“ u sklopu projekta ‘EUROPE OF CULTURE: zajedničko stvaranje kulturnog scenarija’. Istog dana u 17h, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti organizirano je uvodno pred-konferencijsko predavanje gđe Corine Şuteu, kulturne istraživačice i direktorice FilmETC-a te bivše Ministrice kulture Rumunjske pod nazivom “Kulturna administracija i kulturni sustavi – karika koja nedostaje: studija slučaja jednogodišnjeg mandata rumunjske Ministrice kulture” koje će se održati u prostorijama ADU, F22-Nova akademska scena, Frankopanska 22.

Više informacija o samoj konferenciji možete naći u programu kao i konferencijskoj knjižici.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u diskusijama!

Ostali materijali:

CULPOL-Conference-Report 2017

Comments

comments