Otvorene prijave za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi’

Zagreb, 17. – 19. svibnja 2017., Dvorana Kuće Europe

Organizator: IRMO – Institut za razvoj i međunarodne odnose

Konferencija je organizirana u okviru aktivnosti na Jean Monnet projektu ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (2016-2018)

Partnerska podrška:

Jezici konferencije: engleski i hrvatski


Otvorene su prijave za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi’ (CULPOL). Konferencija je namijenjena znanstvenoj zajednici, istraživačima/icama, kulturnim djelatnicima, donosiocima odluka u kulturi, te studentima i mladim kulturnim profesionalcima iz Hrvatske i Europe.

Cilj konferencije je doprinijeti boljoj informiranosti i znanju o relevantnim procesima kulturnih politika na razini Europske unije, te odgovoriti na ključno pitanje: da li je došlo vrijeme za promjenu paradigme u kulturnim politikama i koji su mogući smjerovi njezina razvoja. Konferencija će se pozabaviti različitim izazovima koji danas predstoje kulturnim politikama kako na nacionalnoj tako i na razini Europske unije kroz dva uvodna plenarna predavanja koja će se fokusirati na kulturne politike na EU i nacionalnoj razini, te kroz četiri radne sesije koje će se fokusirati na sljedeće teme:

  • Kriza u EU i kulturne politike – kako postići održivi kulturni razvoj?
  • Strategije i tendencije lokalnog kulturnog razvoja u Europi: uloga i utjecaj projekta Europske prijestolnice kulture
  • Kakva komparativna istraživanja kulturne politike u Europi su nam potrebna?
  • Nacionalne kulturne politike u potrebi za vizijom, inovacijama i novim modelima upravljanja.

Za više informacija pogledajte najavu konferencije.

Program konferencije.

Prijave za konferenciju su popunjene. Ukoliko želite sudjelovati na pred-konferencijskom predavanju “Kulturna administracija i kulturni sustavi – karika koja nedostaje: studija slučaja jednogodišnjeg mandata rumunjske Ministrice kulture” gđe Corine Suteu registrirajte se ovdje.

Za više informacija kontaktirajte nas na culpol@irmo.hr


Pred-konferencijska događanja u srijedu, 17. svibnja 2017.

 Kao uvod u glavni program konferencije, održat će se dva pred-konferencijska događanja u suradnji s partnerima:

  • IRMO u suradnji s mrežom Culture Action Europe organizira radionicu „Hrvatski CAE hub: razmišljanja o europskoj budućnosti“ u sklopu projekta EUROPE OF CULTURE: zajedničko stvaranje kulturnog scenarija (Biblioteka IRMO, svibnja 2017., 10 – 15 h)
  • IRMO u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti  organizira uvodno pred-konferencijsko predavanje gđe Corine Suteu, kulturne istraživačice / konzultantice , direktorice FilmETC-a i bivše Ministrice kulture Rumunjske. (Akademija dramske umjetnosti, F22-Nova akademska scena, Frankopanska 22, 17. svibnja 2017., 17h)

Radionica Hrvatski CAE hub: razmišljanja o europskoj budućnosti

S obzirom na to da niti jedan od pet scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi o budućnosti Europe ne  spominje kulturu ni umjetnost, mreža Culture Action Europe (CAE) pokrenula je proces grupnih diskusija među kulturnim djelatnicima kako bi im pružila priliku da daju svoj doprinos izgradnji mogućeg scenarija za održivu budućnost europskog projekta. CAE i IRMO organiziraju poludnevnu radionicu  koja će okupiti kulturne djelatnike, umjetnike, istraživače i donosioce odluka u kulturi kako bi kroz diskusiju dali svoje priloge za prijedlog alternativne europske budućnosti u kojoj kultura i umjetnost čine njezin sastavni dio. Kako bismo predložili održivi novi scenarij, diskutirat će se o tome što mislimo kada kažemo da umjetnost, kultura i obrazovanje trebaju biti u fokusu Europske unije i na koji način je to ostvarivo. Sudjelovanje na radionici je moguće jedino uz pozivnicu i broj mjesta je ograničen. Za više informacija o tome kako se uključiti, pogledajte program konferencije.

Pred-konferencijsko predavanje gđe Corine Suteu, kulturne istraživačice / konzultantice, direktorice FilmETC-a i bivše Ministrice kulture Rumunjske

Predavanje pod nazivom “Kulturna administracija i kulturni sustavi – karika koja nedostaje: studija slučaja jednogodišnjeg mandata rumunjske Ministrice kulture”, gđe Corine Suteu, poznate istraživačice kulturnih politika u Europi, bazirat će se na njezinom jednogodišnjem iskustvu Ministrice kulture Rumunjske koje joj je omogućilo razumijevanje sustava iz perspektive donositelja odluka i istraživača. Kroz studiju slučaja Rumunjske, analizirat će se uloga ministarstava kulture u regiji u odnosu na suvremenu kulturnu dinamiku, pritom ukazujući na nedostatne veze između potreba sektora i postojećih (naslijeđenih) instrumenata kulturne administracije, te će se osvrnuti na moguće nove i učinkovitije načine potpore umjetnosti i kulturi.

Konferencijski materijali:

Programme-Culpol-conference-2017

CULPOL-Conference-Reader-2017-

CULPOL-Conference-Report 2017


Comments

comments