Održan početni sastanak CULPOL projekta i sastanak radnih grupa

8.– 9. prosinca 2016. godine;

Biblioteka IRMO i Galerija Klovićevi dvori


Projekt ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL) koji koordinira Odjel za kulturu i komunikacije, IRMO, organizirao  je prve planirane aktivnosti koje su održane u četvrtak i petak, 8. – 9. prosinca 2016. godine u prostorijama Instituta za razvoj i međunarodne odnose, te u Galeriji Klovićevi dvori.

Početni sastanak CULPOL projekta održan je u četvrtak, 8. prosinca s početkom u 15:00h u prostorijama IRMO-a, a okupio je hrvatske istraživačice i istraživače koji se bave kulturnim politikama u akademskoj i kulturnoj zajednici, kulturne djelatnike, predstavnike civilnog društva i donosioce odluka u kulturi.

Sastanak je otvorila dr. sc. Sanja Tišma, ravnateljica Instituta, koja je u svom govoru naglasila da projekt daje izvrsnu priliku za umrežavanje i otvaranje novih tema na području istraživanja kulture i medija. Pozdravnu riječ uputila je zatim ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, izjavivši da projekt doprinosi analizi i stvaranju javnih politika te potiče unutarsektorsku i međusektorsku suradnju koja je od iznimne važnosti za male države u kojima je kultura osjetljivo pitanje. Naglasila je kako projekt otvara i važnu temu digitalnog jedinstvenog tržišta (digital single market-DSM) i implikacija koje DSM ima za područje kreativnih industrija. Dr. Obuljen Koržinek je zaključila kako projekt CULPOL vidi kao dobar poticaj za bolju integraciju postojećih znanja i istraživanja u području kulturnih politika te iznalaženje novih metoda i politika. Samu Jean Monnet programsku liniju predstavila je dr. sc. Višnja Samardžija, predstojnica Odjela za europske integracije Instituta i članica projektnog tima, osvrnuvši se na aktivnosti koje promiču ideje Europske unije i istraživanje EU politika te potporu koju daju visokoškolskom obrazovanju. Voditeljica CULPOL projekta dr. sc. Aleksandra Uzelac je okupljenima predstavila projekt, njegove glavne ciljeve, te očekivane učinke i vrste aktivnosti koje će uslijediti tijekom sljedeće dvije godine trajanja projekta. Sastanak je zaključen kratkim razgovorom sudionika o mogućim suradnjama na projektu koji je moderirala članica CULPOL tima dr. sc. Jaka Primorac.

Idućeg dana, 9. prosinca 2016. godine, u prostorijama Galerije Klovićevi dvori s početkom u 10:00h održan je jednodnevni sastanak radnih grupa na temu Program ‘Europska prijestolnica kulture’ i lokalne kulturne politike, u partnerstvu s Ministarstvom kulture kojem su prisustvovali predstavnici hrvatskih gradova kandidata za Europsku prijestolnicu kulture te zainteresirani vanjski suradnici CULPOL projekta.

Pozdravni govor okupljenima održale su dr. sc. Aleksandra Uzelac i dr. sc. Jaka Primorac te Anera Stopfer, mag., voditeljica Službe za kulturne i kreativne industrije Ministarstva kulture. Uslijedila je kratka prezentacija rada u fokus grupama s tri tematske okosnice: 1. Glavne prepreke pri procesu EPK prijave; 2. Pozitivni učinci EPK procesa i prijave; 3. Kako iskoristiti EPK znanja za daljnji razvoj lokalnih kulturnih politika i zajednice. Nakon što su svi sudionici prošli svaku od tematskih skupina, izneseni su glavni zaključci diskusijskih grupa te je održana zajednička rasprava koja je ukazala na potrebu da se stvore određeni mehanizmi kojima će se znanja i iskustva stečena tijekom procesa prijava gradova na EPK moći iskoristiti za kreiranje kako lokalnih tako i nacionalne kulturne politike. Na osnovu održanih fokus grupa, zajedničke rasprave te dostupnih EPK materijala biti će napisan tematski dokument koji će biti dostupan na mrežnim stranicama CULPOL projekta za potrebe međunarodne znanstvene konferencije koja će biti održana krajem ožujka 2017.godine.

Za više informacija o projektu i planiranim događanjima pratite mrežnu stranicu projekta culpol.irmo.hr ili nam se obratite na e-mail: culpol@irmo.hr.

Kick off i stakeholders group meeting program

Prezentacija CULPOL projekta dostupna je u pdf formatu.

Izvještaj s početnog sastanka CULPOL projekta i sastanka radnih grupa dostupan je na engleskom jeziku.


Comments

comments